Част от Донбас ще има особен статут на самоуправление

Това решиха депутатите от Върховната Рада на страната

16.09.2014 | 17:28 Редактор: Мариета Иванова
Част от Донбас ще има особен статут на самоуправление

Части от Донбаския район в Украйна вече ще се ползват с особен статут на самоуправление. Това решиха депутатите от Върховната рада на страната. Според закона, в зоната на конфликт ще бъде въведена специална процедура за икономически дейности и местно самоуправление.

В подкрепа на документа са гласували 277 от общо 450 депутати. Парламентът също така прие Закон за недопускане на преследването и наказването на сепаратистите в източната част на Украйна. За приемането на този закон са гласували 287 депутати.

Новите мерки ще се прилагат в период от три години.

Държавата гарантира редица икономически и юридически норми за жителите в зоната, където се провеждаше антитерористичната операция. След като разбраха за аспектите на новия закон спаратистите обявиха, че това не им е достатъчно и ще търсят независимост и пълно отделяне на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики от Украйна. Те също смятат, че новият закон няма да включи всички окупирани от тях територии. Със закона се обявява пълна амнистия за участниците в конфликта в района на Донецка и Луганска област.

Документът обаче няма да спаси тези, които са извършили тежки престъпления или са съпричастни към падналия малайзийски самолет.

Особеният статут за Донбас започна да се обсъжда още в Минск по време на преговорите с контактната група, довели до сключване на примирие в Източна Украйна.

В обществения и частен живот изучаването и използването на руски и други езици ще бъде на базата на равноправие и ще има пълна свобода за това, се отбелязва още в документа. Мандатите на местните депутати няма да могат да бъдат предсрочно прекратявани, като се въвежда и специална процедура по избор на прокурори и съдии, като това ще се съгласува с местните власти, а не с Киев.

Документът разписва също така засилване и задълбочаване на добросъседските отношения на местно ниво с Руската Федерация. Споразуменията ще се сключват двустранно.