Пригожин моли за боеприпаси: Всеки руснак да си каже "дайте муниции на "Вагнер"

Той призова всички от "шофьори" до "стюардеси" да му помогнат

22.02.2023 | 15:24 Редактор: Искра Ангелова
Пригожин моли за боеприпаси: Всеки руснак да си каже

Ръководителят на група "Вагнер" Евгений Пригожин призова руснаците да окажат натиск върху редовната армия на страната да предостави боеприпаси на бойците му в Украйна.

Пригожин призова всички от "шофьори" до "стюардеси" да му помогнат, предаде АФП.

Той вече влезе в заглавията на вестниците във вторник, когато обвини висшето командване на Русия, че по същество е извършило "държавна измяна".

"Ако всеки руснак на собственото си ниво просто каже "дайте муниции на Вагнер", както вече се случва в социалните мрежи, тогава това вече щеше да е важно", каза той в Telegram.

"Ще ги накараме да дадат (на нас) боеприпаси", допълни той, цитиран от БГНЕС.

Пригожин набира бойци от затворите в цяла Русия, за да подсили редиците на "Вагнер". Той критикува редовната армия на Русия в Украйна и наскоро обвини "чудовищната бюрокрация" на Москва, че забавя военните успехи.

Продължилата месеци битка за град Бахмут в Източна Украйна разкри напрежението между "Вагнер" и редовните сили.

Пригожин обвини министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, че са отказали да снабдяват бойците му с боеприпаси. Той добави, че това е равносилно на "предателство".

Пригожин обвинява военното командване, че дори е забранило да се доставят на бойците на "Вагнер" "лопати, които им позволяват да копаят окопи". Той също така обвини руските военни, че се опитват да "откраднат" победите на "Вагнер".

Снимка: БГНЕС