Украйна и ЕП ратифицираха Споразумението за асоцииране към ЕС

Изпълнението на споразумението за свободна търговия, част от общия пакт, беше отложено до 2016 г.

16.09.2014 | 17:20 Редактор: Мариета Иванова
Украйна и ЕП ратифицираха Споразумението за асоцииране към ЕС

Украйна и Европейският парламент ратифицираха Споразумението за асоцииране към ЕС. Върховната Рада в Киев гласува

Още по темата

бъдещето присъединяване към Съюза с 355 гласа „ЗА“. Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц, заяви че това е „исторически момент“.

В същото време Изпълнението на споразумението за свободна търговия, част от общия пакт, беше отложено до 2016 г., заради натиска от Русия.

Европейският парламент и Върховната Рада на Украйна гласуваха едновременно споразумението за асоцииране към ЕС. Веднага след като украинският парламент ратифицира Споразумението и то беше подписано от председателя на парламента Александър Турчинов, документът беше предаден на президента. Петро Порошенко сложи подписа си под него и зави, че това е началото на нова ера в историята на Украйна.

Мартин Шулц добави, че „в историята на парламентаризма ние никога не е имало два парламента, които да гласуват едновременно за ратифициране на споразумение".

Двата законодателни органа поддържаха видео конферентна връзка по време на цялата процедура.

Президентът Петро Порошенко също се включи в разговора с официалните лица, като заяви, че враговете на Киев са победени.

„Целта на споразумението е даде по-голям достъп на Украйна до единния пазар на ЕС, а в замяна Киев трябва да изпълнява стандартите на съюза за спазване на човешките права, засилване върховенството на закона и борбата с корупцията“, заяви Порошенко.

То ще влезе в сила на 31 декември следващата година, след като на 12 септември в Брюксел Русия, Украйна и ЕС се договориха да бъде отложено създаването на зона за свободна търговия между Украйна и ЕС и да съхранят сегашния режим за търговия до 31 декември 2015 година.

Първоначално споразумението трябваше да влезе в сила от началото на ноември 2014 година, но заради договорката от миналата седмица се отлага с 14 месеца. Отлагането се разглежда като отстъпка за Русия, която се оплаква, че свободната търговия между ЕС и Украйна ще засегне руската индустрия.