fallback

Руското министерство на отбраната скочи на шефа на "Вагнер" след обвинения в държавна измяна

Пригожин обвини високопоставени руски представители, че обричат компанията на "снаряден глад"

22.02.2023 | 12:36 Автор: Петя Кръстева

Руското министерство на отбраната обвини основателя на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, че "екзалтираните заявления, че били блокирани доставките на боеприпаси за доброволците в щурмовите отряди" са контрапродуктивни и "играят само в полза на врага".

Ден по-рано Пригожин обвини високопоставени руски представители в "държавна измяна", добавяйки, че обричат ЧВК 'Вагнер" на "снаряден глад". В момента членовете на частния отряд са водещи в обсадата на украинския град Бахмут, а според някои наблюдатели звездата му залязва, докато той обвинява за ставащото "чудовищната военна бюрокрация", предава DPA.

Някога предприемач в сферата на кетъринга, който преди избягваше общественото внимание, Пригожин зае много по-видима роля от началото на войната в Украйна преди година, а "Вагнер" оглави продължилата месеци наред битка на Русия за Бахмут. 

"Началникът на Генералния щаб и министърът на отбраната заповядват по един или друг начин не само да не се дават боеприпаси на паравоенната група "Вагнер", но и да не им се оказва подкрепа с въздушен транспорт", твърди Пригожин в аудиосъобщение, публикувано в канала му в Telegram. 

Това е второто подобно съобщение, публикувано от бившия предприемач за последните два дни. В понеделник той се оплака, че неназовани служители отказват доставки на "Вагнер" заради лична враждебност към него, припомня investor.bg

"Ще се отдели приоритетно внимание на това да се предостави всичко необходимо на доброволците и военнослужещите в щурмовите подразделения", а "всички заявки за боеприпаси ще се изпълнят във възможно най-кратки срокове. Така е било и така ще бъде", се казва в изявлението на Mинистерството. 

През последните седмици Пригожин неколкократно критикува ръководството на руската армия. Директната му атака срещу началника на Генералния щаб Валерий Герасимов и министъра на отбраната Сергей Шойгу представлява ново ниво на ескалация. Миналата седмица началникът на Вагнер обвини "чудовищната военна бюрокрация" на Русия за бавния напредък в битката за Бахмут. В миналото Пригожин е обвинявал руските военни, че се опитват да откраднат "победите" на групировката му. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback