fallback

Ще проработи ли независимостта на Шотландия

Коментар на Пипа Малмгрен, основател и президент на Principalis Asset Managemen за телевизия Bloomberg

16.09.2014 | 16:29 Автор: Георги Стоянов

Нека да започнем с Шотландия, защото имате да кажете някои доста крайни неща, нали така?

Пипа Малмгрен: Не, всъщност те не са крайни. Първият момент е, че това е глобален феномен. Наблюдаваме сепаратистки движения навсякъде.

Това е следствие от идеята, че хората признават, че финансовата структура на страната, в която живеят, не служи на техния интерес, така че те казват, чакайте малко, защо принадлежа към тази държава.

Венеция иска да се отдели от Италия, Каталония иска да се отдели от Испания, Великобритания обмисля да се отдели от Европейския съюз, Шотландия  явно иска да се отдели от Великобритания и дори Калифорния има подобни намерения.

Мисля, че вече има над 1,3 милиона подписа в петицията Калифорния да бъде разделена на 5 нови щата. Така че това е първото нещо - да разберем глобалния контекст.

Второто нещо е един много прост въпрос - как Шотландия ще оцелее икономически. В идеята, че някак си нефтените активи ще покрият цената на отделянето, няма много смисъл, защото Шотландия не е Саудитска Арабия и добивът от Северно море струва цяло състояние.

Освен това, какво ще направят те, ще национализират добива? Всъщност този нефт дори не принадлежи на Обединеното кралство, той принадлежи на нефтените компании.

Тези, които ще гласуват с да, казват, че са в състояние да създадат малка и богата европейска страна по модела на други страни, които разчитат на нефта. Те смятат, че са в състояние да създадат някакъв държавен инвестиционен фонд. Но вие не вярвате на тези аргументи?

Пипа Малмгрен: Наистина невярвам. Един държавен инвестиционен фонд изисква приходи, а не мисля, че те дори знаят, какви ще са разходите за управлението на новата държава.

Оценките се появиха преди няколко часа за проблемите с финансирането дори само на шотландската здравна система. Дефицитът е изключително сериозен.

Вижте, добрата новина около всичко това, е, че то наистина кара хората да се замислят за икономиката и управлението. И това не може да е нещо лошо.

И ако те наистина станат независими, независимостта ще проработи по един или друг начин.

Не казвам, че страната ще се провали, но си мисля, че перспективата Шотландия да остане водеща индустриална страна, е малко вероятна.

Джоузеф Щиглиц каза, че може би гледаме на всичко това от грешната перспектива. Че не става въпрос единствено за финансови приоритети и краткосрочен икономически интерес. Той казва, че става въпрос за ценности и за най-добрия начин да се утвърдят шотландските ценности. Ако говорим за това единствено от финансова гледна точка, не пропускаме ли половината история.

Пипа Малмгрен: Напълно съм съгласна с Джо Щиглиц за това. Това е културен феномен и той е глобален.

Но навсякъде, където наблюдаваме тези сепаратистки движения, икономиката е в основата, така че в крайна сметка хората ще се спрат на простите факти, дали в цифрите има смисъл или не. И това може да се случи преди гласуването или след него. 

 

fallback
Още от Свят
fallback