fallback

Френското правителство пред нов вот на доверие

Ако премиерът не получи подкрепата на мнозинството, разпускането на парламента е неизбежно

16.09.2014 | 12:34 Автор: Мариета Иванова

Социалистическото правителство на Франция е изправено пред вот на доверие. Гласуването ще е решаващо за страната, която се бори с политическа и икономическа криза. Очаква се преди вота премиерът Манюел Валс да изложи програмата на правителството. "Мнозинството ще бъде в пленарна зала", увери политикът в навечерието на гласуването.

По думите на политологът Филип Бро  „страхът от катастрофа все още е най-добрият източник на единство".

Ако премиерът не получи подкрепата на мнозинството, разпускането на парламента е неизбежно, а това ще вкара Франция в дълбока криза, отбелязват анализатори.

С днешния вот на доверие правителството се надява да потуши вътрешнопартийната критика към икономическите си политики и да заличи разделителната линия в управляващата Социалистическа партия.

Манюел Валс ще представи, така наречения Пакт за отговорност, който предлага данъчни облекчения за бизнеса за период от три години в замяна откриване на нови работни места, които ще бъдат финансирани от съкращаването на публични разходи. Но вотът на доверие не е единственото предизвикателство пред френския президент Франсоа Оланд.

В четвъртък той ще има пресконференция с представители на местната и международната преса. Държавният глава ще се изправи пред въпроси за нулевия растеж и рекордно високата безработица, както и за личните си трудности.

Рейтингът на държавния глава се срина до невиждано ниски нива, след като бившата му съпруга Валери Тривильор издаде книга, описваща Оланд като студен и безсърдечен човек. Мнозинството френски граждани искат президента Оланд да се оттегли от поста си преди изтичането на мандата му.

Проучване сочи, че 62% от запитаните французи желаят оставката на държавния глава, а 54 на сто искат Националната асамблея (долната камара на Парламента), да бъде разпусната и да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори.

 

fallback
Още от Свят
fallback