САЩ бомбардира цели на Ислямска държава в Багдад

Акцията била в подкрепа на иракските сухопътни сили, поясниха от централното командване на ВВС

16.09.2014 | 12:22 Редактор: Мариета Иванова
САЩ бомбардира цели на Ислямска държава в Багдад

Международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава“ ускори въздушните атаки срещу джихадистите.

Американски самолети бомбардираха цели на групировката югозападно от Багдад.

Френски самолети пък изпълниха първа разузнавателна мисия над Ирак.

От централното командване на американските ВВС официално съобщиха, че акцията им е била в подкрепа на иракските сухопътни сили, които в последните дни също засилиха офанзивата срещу „Ислямска държава“. По време на въздушните атаки е била унищожена военна база с бойна техника на джихадистите.

С последната операция, броят на американските въздушни удари в Ирак от август насам вече надхвърли 162.

В същото време френските ВВС направиха крачка към присъединяването си към операцията на американските сили. Малко след като френският външен министър Лоран Фабюс обяви в Париж, че страната започва разузнавателна мисия над Ирак, първите самолети „Rafael във военната база Ал Дафра в ОАЕ бяха в готовност.

В изявлението на участниците в конференцията в Париж не беше спомената Сирия, другата страна, в която джихадистите контролират голяма територия. Засега обаче над страната няма да се извършват въздушни удари.

Резултатът от бомбардировките в Ирак вече е проследим. В района на град Мосул, кюрдските бойци успяха да изтласкат джихадистите от 5 населени места в региона Зумар. Те се възползваха от щетите, които американските военни самолети нанесоха на „Ислямска държава“ преди два дни.