Джорджа Мелони пристигна в Киев

Премиерът иска да изрази своята подкрепа към Украйна

21.02.2023 | 12:51 Редактор: Михаела Димитрова
Джорджа Мелони пристигна в Киев

Италианският министър-председател Джорджа Мелони пристигна в Киев, съобщи нейният говорител за АФП. Очаква се да проведе разговори с украинския президент Володимир Зеленски.

Мелони, която встъпи в длъжност през октомври, неведнъж е изразявала желание да посети Украйна, за да демонстрира подкрепата на своето правителство.

Италия, член на НАТО, предостави парични средства и оръжия в помощ на Украйна, а по-рано този месец се съгласи да изпрати мобилни ракетни системи земя-въздух, които е разработила съвместно с Франция.

"Предоставихме финансова, военна, хуманитарна и гражданска подкрепа" на Киев "и Украйна със сигурност може да разчита на Италия, защото ние показахме от самото начало... че сме тук (за Киев) и ще продължим да бъдем тук", заяви Мелони на пресконференция във Варшава в понеделник, цитирана от БНР.

Мелони, която оглавява крайнодясната партия "Братя на Италия", също се дистанцира от по-проруските партньори в управляващата коалиция.

Вицепремиерът Матео Салвини, лидер на крайнодясната партия "Лига", в миналото е говорил с възхищение за Владимир Путин и дори е носил тениска с лика на руския президент.

В същото време бившият премиер Силвио Берлускони, чиято партия "Форца Италия" е младши партньор в коалицията, се опитва да прехвърли вината за войната, като за последен път по-рано тази седмица той критикува Зеленски.

В отговор кабинетът на Мелони подчерта своята "твърда и ангажирана" подкрепа за Украйна.

Бившият италиански премиер Марио Драги посети Киев през юли 2022 г. заедно с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

Снимка: БГНЕС