fallback

Путин, Меркел и Барозу обсъдиха доставките на газ и примирието в Донбас

Доставките за Европа можело да бъдат гарантирани чрез продължаване на разговорите

16.09.2014 | 12:04 Автор: Мариета Иванова

ЕП и  украинската Върховна рада гласуват в синхрон ратифицирането на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС. Процедурата започна точно в 12 часа българско време.

Изпълнението на споразумението за свободна търговия, част от общия пакт, беше отложено до 2016 година, заради натиска от Русия.

На този фон руският президент Владимир Путин, канцлерът на Германия Ангела Меркел и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха преговорите за газа и примирието в Донбас. Доставките на руски природен газ за Европа, през Украйна, могат да бъдат гарантирани само чрез продължаване на диалога между всички страни. За това алармираха тримата лидери.

По отношение на енергетиката и въпроса за газа Путин, Барозу и Меркел настояват да се състои тристранна среща на ниво министри.

„Русия ще предложи дата в най-близко време”, информира ЕК.

В момента тече обсъждане за това кога да се проведе следващата среща между ЕС, Украйна и Русия, след като стана ясно че предвидените за 20 септември разговори се отлагат.

Зимният сезон обаче, притиска Киев. През юни Русия стартира модел на доставки, който изисква предплащане, заради дълга на Украйна от 5,3 млрд. долара. В това време Барозу и Меркел са настояли Русия да направи всичко по силите си, за да гарантира спазването на примирието в Източна Украйна и да упражни влиянието си върху сепаратистите, в случай че прибегнат до провокации.

В същото време украинският президент Петро Порошенко обяви, че споразумението за асоцииране ще бъде ратифицирано в пълен обем.

„Нито една точка, нито една запетая, нито една дума от съгласувания, парафирания и подписан от мен на 27 юни текст не се променя”, заяви Порошенко.

Украинското правителство на свой ред предлага на 7 декември да бъдат проведени местни избори в Донбас.

Президентът Петро Порошенко внесе във Върховната рада законопроект, предлагащ ограничено самоуправление в източната част на страната. Изборите трябва да се проведат в определени райони, както на Донецката, така и на Луганската област, които в момента се намират под контрола на сепаратистите.

 

fallback
Още от Свят
fallback