САЩ твърдо подкрепят приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Блинкен: Белият дом подкрепя продажбата на нови американски изтребители F-16 на Турция

20.02.2023 | 19:38 Редактор: Вяра Димова
САЩ твърдо подкрепят приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Съединените щати твърдо подкрепят възможно най-бързо приемане на Швеция и Финландия в НАТО. Това заяви американския държавен секретар Антъни Блинкен по време на посещението си в Турция, която към момента е против включването на Швеция в пакта.

"Финландия и Швеция направиха конкретни стъпки за изпълняване на поетите ангажименти в тристранния им меморандум с Турция от миналата година. Приветстваме тези стъпки и ги смятам за много значими", посочи  Антъни Блинкен.

Колегата му Мевлют Чавушоглу изтъкна, че преди годишната среща на Алианса през юли Швеция трябва да положи още усилия, за да получи турското съгласие за приемането ѝ. Анкара смята, че скандинавската страна осигурява убежище и подкрепа за дейци на смятаната за терористична Кюрдска работническа партия.

Чавушоглу обаче потвърди, че тристранният диалог между Турция, Финландия и Швеция ще бъде възстановен, след като миналия месец бе прекъснат заради антимюсюлмански протести в Стокхолм. Турският външен министър изтъкна, че очаква американската администрация официално да информира Конгреса относно искането на Анкара да закупи изтребители Ф-16 за 20 милиарда долара. 

"Не е правилно и не е честно от членството на две страни в НАТО да зависи нашата покупка на изтребители F-16. Това са две различни теми с различни условия. Не е възможно да се поставят такива предварителни условия пред нашата покупка. Смятам, че е от критична важност Турция и Съединените щати да имат единна позиция по този въпрос", каза Чавушоглу, цитиран от БНР.

Антъни Блинкен коментира, че Белият дом подкрепя както продажбата на нови американски изтребители F-16 на Турция, така и модернизирането на тези, които южната ни съседка вече притежава. Блинкен обеща на Турция, че Америка ще помага докато е необходимо с възстановяването на районите, засегнати от силните земетресения преди 2 седмици.

Снимка: БГНЕС