fallback

Над 25 страни се обединиха в коалиция срещу ислямистите от ИД

Коментар на Грегори Вискузи за телевизия Bloomberg от Париж

15.09.2014 | 16:17 Автор: Георги Стоянов

Грегори Вискузи: Това е опит да се координират действията срещу Ислямската държава. Имам предвид, че доста страни вече направиха много. САЩ извършва въздушни удари и французите вероятно ще се присъединят към тях, но също така има една дузина страни, които предоставят оръжие или на кюрдите или на иракското правителство.

И тези действия трябва да бъдат координирани в по-голяма степен.  Вече бяха проведени някои срещи по-рано този месец – 10 страни от НАТО плюс Австралия и някои други страни извън НАТО.

Западни страни като цяло, които разговаряха за това, какво да направят, за да се противопоставят на Ислямската държава.

Миналата седмица имаше и среща в Джеда, където участваха главно страни от Близкия изток.

Днешната среща има за цел да събере заедно близкоизточното крило и западното крило на този анти-ислямистки алианс.

Какъв смятате, че ще е изходът на днешната среща?

Грегори Вискузи: Вероятно днес няма да имаме много новини. Всичко това е по-скоро изглаждане на тактиката между страните. Вероятно ще има доста разговори за по-добрата координация на военните помощи, които се предоставят на иракчаните и кюрдите.

Не мисля, че от  самата конференцията ще имаме някакви новини освен изявленията, че Ислямската държава е заплаха и очевидно нещо трябва да бъде направено, както и че иракското правителство трябва да бъде подкрепено.

Така че голяма новина няма да има, но интересното е, че почти всички от тези страни се оказаха изненадани от бързото разрастване на Ислямската държава.

До сега действията бяха некоординирани, но все пак отговор имаше. При това, това е само първата от многото стъпки, за да се гарантира, че този отговор е по-добре координиран.

 

fallback
Още от Свят
fallback