Песков: Русия на последния етап от работата по Минските споразумения изпитва песимизъм

Прессекретарят на руския президент поясни, че това е така заради Украйна, Германия и Франция

16.02.2023 | 15:55 Редактор: Искра Ангелова
Песков: Русия на последния етап от работата по Минските споразумения изпитва песимизъм

Руската страна на последния етап от работата по Минските споразумения изпитва известен песимизъм поради поведението на Украйна, Германия и Франция, каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери, съобщават руски медии.

"Поне на последния етап имаше известен песимизъм, когато видяхме реалното поведение на Киев, Берлин и Париж", каза говорителят на Кремъл, като обясни, че е ясно, че останалите страни "се опитват да заменят всичко, опитвайки се да се намали последователността на задълженията."

"Помните, тогава последователността беше критична", подчерта Песков.

"Разбира се, още тогава се появи песимизъм. Но след като Киев, Берлин и Париж, преките участници в този процес, открито заявиха, че това е камуфлаж за подготовката на Киев за силово решаване на проблема, добре, ако никой нямаше да ги изпълнява, всичко стана ясно", допълни още Песков, цитиран от "Труд".

В същото време Песков отбеляза, че в началния етап от подготовката на Минските споразумения Москва не е имала такъв песимизъм: "Не, разбира се, че не. Целта беше да изпълним, приложим тези споразумения и да постигнем споразумение."

"Знаете колко много усилия положи руската страна на преговорния път, за да принуди украинската страна, и Берлин, и Париж все пак да поемат по пътя на изпълнение на задълженията, които страните поеха по Минските споразумения", каза Песков.

Коментирайки интервюто с Владислав Сурков, който даде отрицателен отговор на въпроса дали изхожда от факта, че Минск-2 ще бъде завършен, Песков не каза дали има известно разделение на позициите в Кремъл по този въпрос: "Тук е по-добре да се обърнете към него за разяснение какво има предвид. Ако разбирам правилно, там нямаше подробен отговор, така че мисля, че има смисъл да се обърнете към Сурков."

По-рано Сурков каза, че докато работи по Минските споразумения за разрешаване на ситуацията в Украйна, той не е изхождал от факта, че те трябва да бъдат изпълнени.

Участниците в Минските споразумения - бившите президенти на Украйна Петро Порошенко и на Франция Франсоа Оланд, както и бившият канцлер на Германия Ангела Меркел - заявиха, че не възнамеряват да изпълняват приетите споразумения. Меркел отбеляза, че сключването на споразуменията е "опит да се даде време на Украйна да стане по-силна", а Порошенко подчерта, че подписването на споразумението дава възможност за реформиране на украинската армия и формиране на коалиция срещу Руската федерация.

Руското външно министерство заяви, че е важно тези факти да бъдат регистрирани и да им се даде правна оценка.

Минските споразумения, постигнати през 2014-2015 г., трябваше да станат основа за уреждане на Донбас. Киев обаче протака с години мирния процес и отказва да ги реализира, а по-късно обяви неприемливостта на политическата част от този пакет, както и категоричния отказ от пряк диалог с републиките от Донбас. Споразуменията бяха постигнати с посредничеството на ОССЕ, Русия, Германия и Франция.

Снимка: БГНЕС