Социалдеморкатите отново ще управляват в Швеция

Те спечелиха 43.7% подкрепа на парламентарните избори

15.09.2014 | 09:21 Редактор: Мариета Иванова
Социалдеморкатите отново ще управляват в Швеция

Социалдеморкатите отново ще управляват в Швеция. Те спечелиха 43.7% подкрепа на парламентарните избори, побеждавайки с около 4% десницата на премиера Фредерик Райнфелд. Лидерът на лявоцентристите Стефан Льовен обяви, че ще състави правителство, но няма да работи с крайната десница, която също записа силен резултат – 13 на сто от гласувалите.

Райнфелд прие загубата и обяви оттеглянето си от премиерски пост. Въпреки това опозиционната Социалдеморкатическа партия на Льовен няма да има голямо мнозинство и съставянето на урпавляваща коалиция ще бъде сложно.
Въпреки това бъдещият премиер е категоричен – Швеция трябва да тръгне в нова посока с нови предизвикателства, след 8-годишното управление на десницата.

„Днес Швеция показа, че се нуждаем от промяна“, заяви лидерът на социалдемократите Стефан Льовен. - „Нуждаем се от нов път. Най-важното съобщение, които искам да направя е: Готов съм да разгледам възможностите за формиране на ново правителство“.

Изчисленията обаче показват, че социалдемократите, зелените и лявата партия няма да успеят да съберат мнозинство, което ще ги направи зависими от антиимигрантската евроскептична „Шведски деморкати“. Това накара нейният лидер Джими Акесон да заяви: - „Ние сме абсолютният балансьор във властта”.

От 2006 г. насам правителството на Райнфелд намали данъците върху доходите и корпоративните ставки. Премахнати бяха ставки за богатите, а социалната система беше оптимизирана. Освен това 6 държавни компании бяха приватизирани, включително производителят на известната водка Абсолют.

„Много се радвам, че най-после Швеция ще има ново правителство!,“ коментира Ерика Сьоландер, привърженик на социалдемократите.-  „За съжаление е малко тъжно, че „Шведските демократи“ също записаха силен резултат. Все пак вярваме, че и без тях може да има правителство“.

В същото време Швеция е страната в Европа, която получава най-голям брой запитвания за убежище на имигранти на глава от населението и ефективността на имигрантската политика нееднократно е обект на спорове. Тази година страната очаква 80 хил. имигранти от Сирия, Еритрея, Сомалия, Афганистан и Ирак.