fallback

Антъни Блинкен ще посети Германия, Гърция и Турция

Съобщението за визитата дойде от Вашингтон

15.02.2023 | 21:58 Автор: Михаела Димитрова

В периода 16-22 февруари държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Германия, Гърция и Турция. Това съобщиха от външнополитическото ведомство във Вашингтон.

На 16 февруари той ще пътува до Германия, за да присъства на Мюнхенската конференция по сигурността, където ще участва в поредица от двустранни и многостранни срещи, за да обсъди продължаващата подкрепа за Украйна, помощта за Турция и сирийския народ и ангажимента към трансатлантическата сигурност и основания на правила международен ред.

Блинкен ще посети военновъздушната база Инджирлик в Южна Турция на 19 февруари, за да види от първа ръка усилията на САЩ да помогнат на турските власти да реагират на опустошенията, причинени от земетресенията на 6 февруари. След това той ще пътува до Анкара, където ще се срещне с турския външен министър Мевлют Чавушоглу и други високопоставени турски представители.

В Атина, Гърция, Блинкен ще се срещне с гръцкия премиер Мицотакис, външния министър Дендиас и лидера на опозицията Алексис Ципрас, за да обсъди сътрудничеството в областта на отбраната, енергийната сигурност и нашия общ ангажимент за защита на демокрацията.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback