Камерън: Ще намерим убийците на Хейнс

14.09.2014 | 22:10
Камерън: Ще намерим убийците на Хейнс

"Ще направим всичко, което е по силите ни, за да открием убийците и да ги изправим пред правосъдието, колкото и време да отнеме. Убийството на Дейвид Хейнс е акт на чисто зло. Сърцето ми е със семейството му, което показа невероятна смелост", написа в Twitter британският премиер Дейвид Камерън.

Още по темата

От Даунинг стрийт след среща с групата за извънредни събития Кобра, британският министър-председател Дейвид Камерън заяви, че „ще направи каквото е необходимо“ за намиране на убийците на Дейвид Хейнс.

Ислямска държава заплаши да убие втори британец, обявен под името Алън Хенинг, на 47г., съобщава Би Би Си.

Камерън  каза, че организацията представлява „голяма заплаха“ за целия Близък Изток и че ще бъде победена с „пълна и дългосрочна антитерористична стратегия“.

Камерън добави, че не става дума за „британски части на място. Става дума за сътрудничество за унищожаване на тази терористична заплаха“.

По-късно американски официален представител съобщил, че няколко арабски страни са предложили да участват във въздушните удари срещу джихадистите в Ирак, при одобрение от иракското правителство, съобщава Би Би Си.

Американският държавен секретар Джон Кери заяви в Париж, че е „изключително окуражен“ от тези обещания.

Чуйте изявлението на Камерън - във видеото.

Екзекуцията на Дейвид Хейнс е третото убийство на западен заложник за по-малко от месец.

В записа, който Ислямска държава изпрати, Камерън е обвиняван в сътрудничество със САЩ, които са във война с групировката.

По време на визитата си в Берлин британският външен министър Филип Хамънд заяви, че Великобритания няма да участва във въздушни удари по Ислямска държава в Сирия, след като парламентът през август гласува против военни действия срещу тази страна.

В изявление от събота вечерта, 13 септември президентът на САЩ Барак Обама заяви:

„САЩ застава рамо до рамо с най-близкия си приятел и съюзник“.

В неделя, 14 септември австралийският премиер Тони Абът заяви, че Австралия ще участва в коалицията с 600 войници и 10 военни самолети.