fallback

Разбиха огромна мрежа за трафик на отпадъци в Европа

Около 100 млн. евро са били изпирани чрез дружества в Италия, Германия и Унгария

15.02.2023 | 17:00 Автор: Михаела Димитрова

Италианската полиция съобщи, че с помощта на органите на ЕС и Германия е разбита огромна европейска мрежа за трафик на отпадъци, в която са замесени "зашеметяващи суми".

Предполага се, че в рамките на операцията парите на стойност около 100 млн. евро са били изпирани чрез дружества в Италия, Германия и Унгария, след което са били реинвестирани в други, предимно незаконни дейности, съобщават от екологичния отдел на италианските карабинери в Милано.

По първоначална информация повече от 65 млн. евро са преминали през сметката на германска компания, свързана с 56-годишен италианец, заподозрян за ръководител на операцията с регистрирани компании в Милано и Торино.

Полицията съобщи, че в рамките на разследването са били набелязани 18 души, като шестима от тях са били арестувани, а други 8 са поставени под домашен арест. На четирима е наредено да не напускат населените места.

Обвиненията включват престъпно сдружаване с цел незаконен трафик на отпадъци, пране на пари и издаване на фалшиви фактури.

Разследването установява, че мрежата е препродавала метални отпадъци, някои от тях придобити на черния пазар - на стоманодобивни предприятия, леярни или търговци, като е твърдяла невярно, че са преминали през процедури за обработка, както се изисква по закон. Мрежата е разчитала на фалшиви декларации за съответствие и фалшиви транспортни документи. Прикривайки истинското естество на отпадъците, някои опасни материали са били изпращани на сметища или в неразрешени заводи в чужбина, заяви полицията.

Между 2020 г. и март 2021 г. се твърди, че около 6500 тона отпадъци от обработката и възстановяването на кабели, покрити с токсични материали, са били събрани от пречиствателна станция в Ломбардия и класифицирани като неопасни, като са използвани фалшиви сертификати за анализ.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Свят
fallback