fallback

Папа Франциск: Третата световна война започна

Папата осъди всички войни на всички времена

13.09.2014 | 18:07 Автор: Ирина Георгиева

Третата световна война вече е в ход. Това заяви главата на Римокатолическата църква папа Франциск.

Понтифът говори на тържествена меса по време на проповед по случай 100-годишнината от Първата световна война.

Церемонията се проведе на най-големия в Италия мемориал на австро-унгарското гробище в памет на 100 000 италиански войници, загинали по време военния конфликт.

Пред десетте хиляди събрали се вярващи той осъди всички войни на всички времена, както и сеячите на тероризъм, които по думите му носят смърт и разрушение.

"Дори днес, когато ужасите на Втората световна война са зад нас, вече можем да говорим за нова световна война, състояща се от престъпления, масови убийства и унищожение." - каза папа Франциск.

Войната е ирационална, нейната единствена цел е да носи разрушение. Колкото повече разрушения предизвиква - толкова повече тя се разраства, заяви папа Франциск. Той допълни, че алчността, нетърпимостта и жаждата за власт са в основата на започването на всяка война, като много често това се оправдава с идеологията.

Въпреки лошото време и дъжда, на церемонията присъстваха хиляди вярващи. Папа Франциск ръководи церемонията заедно с архиепископите на Виена и Загреб. На проповедта присъстваха множество австрийски, хърватски, словенски и унгарски епископи.

 

fallback
Още от Свят
fallback