Очаква се втората половина на хуманитарния конвой да пристигне в Луганск

13.09.2014 | 10:07
Очаква се втората половина на хуманитарния конвой да пристигне в Луганск

Около 100 камиона с руска хуманитарна помощ са пристигнали в събота сутринта в Луганск и се разтоварват, съобщава РИА Новости.

Първите КамАЗ-и са влезли от града към 07:20 московско време. Очаква се в събота през деня да пристигнат и втората група от сто камиона.

Във втория хуманитарен конвой са включели около 200 камиона, които превозват консерви, захар, брашно, дизелови генератори и др. помощ.

Хуманитарната колона не се съпровожда от представители на Международния комитет на Червения кръст.

„Международният комитет на червения кръст не е бил уведомен официално за споразумение между Русия и Украйна за постигната техническа договореност по този конвой“, съобщи пред ИТАР-ТАСС прессекретарят на организацията Анастасия Исюк.

Още на 11 септември руските власти съобщиха, че за хуманитарния контвой не са постигнати никакви решения.

Официалният представител на руското МВнР Александър Лукашевич заяви, че руската страна изхожда от това, че „доставката ще бъде направена с участие на граничните и митнически служби на Украйна и Червения ръст“.

За втори хуманитарен конвой се заговори в края на август. След това въпросът бе обсъждан от президентите на Русия и Украйна в Москва и на срещата на контактната група на 5 септември.

Първият хуманитарен конвой за ЮИ Украйна замина в средата на август.