Турция не даде военновъздушните си бази за удари срещу джихадистите

12.09.2014 | 20:21 Редактор: Теодора Георгиева

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се срещна с президента Реджеп Тайип Ердоган в Анкара на 12 септември.

Целта на визитата на Кери в Турция е оформянето на стратегия за борба с джихадистите в Ирак и Сирия.

Турция изрази готовност за  окачване само на хуманитарна помощ в региона, не и за участие във военни действия.

По време на срещата Кери-Ердоган бе решено да продължи обменът на разузнавателна информация, съобщава Хюриет, цитирайки президентски източници от Анкара.

Според тях двете страни са се договорили още да подкрепят сирийската опозиция.

Кери е разговарял и с новия външен министър на Турция, Мевлут Чавушоглу.

Визитата на Кери в Турция започна след като Анкара съобщи, че няма да позволи военновъздушните й бази да се ползват за удари срещу екстремистите.

След преговорите в лятната столица на Саудитска Арабия, Джеда, държавният секретар на САЩ Джон Кери спечели подкрепата на 10 арабски страни – Египет, Ирак, Йордания, Ливан и шест страни от Персийския залив, включително Саудитска Арабия и Катар – за коалиция срещу сунитските бунтовници в Ирак и Сирия, съобщава Ройтерс.

На преговорите в Джеда е присъствала и Турция, но не и другите две регионални сили, Иран и Сирия.

Срещите на Кери се проведоха ден след като президентът на САЩ Барак Обама обяви в ТВ обръщение стратегията на Белия дом за борба с джихадистите от Ислямска държава.

Турция няма намерение да участва във военни операции срещу джихадистите от Ислямска държава, нито ще позволи на водена от САЩ коалиция да и атакува от базите в Инджирлик, Диарбекир и Малатия, заради взетите 49 турски заложници, сред които дипломати и деца от турското консулство в Мосул, Ирак, през юни.

Анкара предложи да участва само в хуманитарни операции и да предостави територията си за логистичните нужди на коалицията, като дори изключи обучение на иракската армия за борба с джихадистите.

Външният министър на Турция е съобщил на Хюриет, че визитата на Кери не била с цел да убеди Турция да участва във военните действия, защото САЩ са наясно с чувствителността на Анкара.

Повече в следващото видео: