Доставките на руски газ за Европа постепенно намаляват

Австрия е отчела намаляване с 15% на доставките на руски газ

12.09.2014 | 09:24 Редактор: Ирина Георгиева
Доставките на руски газ за Европа постепенно намаляват

Австрия е отчела намаляване с 15% на доставките на руски газ. Това е третата държава от ЕС, която отчита подобен спад. Полша и Словакия също отчетоха намаление на доставките на синьо гориво съответно с 45 и 10%. От Газпром отрекоха обвиненията, че са съкращавали доставките на газ.

Проблемите с доставките на газ започнаха в началото на тази седмица.

Най-големият германския енергиен концерн отказа да коментира дали обемът на синьото гориво за Европа е намаляло.

Нарушенията в газоподаването идват в момент, когато Брюксел прие нови санкции срещу Русия. Все пак не е сигурно дали проблемите не идват от Киев.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк призова ЕС да започне проверки на действията на Москва относно намаляването на газоподаването към редица страни от Общността. Според Яценюк въпросът за доставките на газ е от изключително значение за националната сигурност.

Говорителят на Газпром Сергей Куприянов е заявил, че всички договори между компанията и останалите страни за доставки на газ се изпълняват по план. 

Интересно изказване направи и заместник управителят на газовия концерн Александър Сиромятин. Според него има голяма вероятност България да възобнови изграждането на проекта Южен поток. Но това може да стане само след изборите на 5 октомври и съставянето на ново правителство. Все пак последната дума най-вероятно ще има Европа, тъй като трябва да бъдат покрити всички изисквания на ЕК.