Речта на Обама за удар срещу Ислямска държава е повратен момент за САЩ

Досега президентът на САЩ създаваше впечатление за нежелание за военна намеса, коментира експертът

11.09.2014 | 14:59 Редактор: Мариета Иванова
Речта на Обама за удар срещу Ислямска държава е повратен момент за САЩ

Речта на Брак Обама за това, че САЩ няма да се поколебаят да нанесат удари срещу Ислямска държава идва в доста важен момент и в известна степен повратен пункт в политиката и - може би, в стратегията на държавния глава в последните два мандата. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air преподавателят по съвременна история в СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Костадин Грозев.

„Обама дойде на власт през 2009 с обещание за изтегляне от Ирак и с твърдата декларация, че САЩ няма да се намесват със сухопътни войски в наземни войни в тази част на света“, припомни експертът.

Доц. Грозев посочи още, че речта е направена в много важен момент от вътрешнополитическа гледна точка, а именно междинните избори за Конгрес през 2014. Той поясни, че парите за подобна операция ще бъдат одобрявани именно от Конгреса и неизбежно ще бъдат разглеждани „през политическите сметки за победа или загуба на един конгресмен или друг“. По думите му за финансирането на операцията ще са необходими около 500 млн. долара, които ще бъдат насочени за преместване на част от Саудитска Арабия и други съседни арабски държавни.

През последните седмици Обама се намира на най-ниската точка на своята популярност, като  създаде впечатление за едно недостатъчно желание за намеса, особено с войски, и за една по-твърда политика, коментира доц. Грозев.

„Обама каза, че е готов на въздушни удари срещу Ирак. Но пръв път споменава за  готовност за въздушни удари срещу Сирия  и унищожаване на базите на Ислямска държава там“, коментира експертът. Той поясни, че с едни такива бомбардировки се дава храна на антиислямистките настроения, на чиято страна са и привържениците на сегашния режим на Башар Асад. Според него, „каквото и да се направи, САЩ не трябва да се меси като оказва подкрепа на антиислямистките сили на настоящия режим в Сирия“.

Той коментира и символиката на речта към датата 11 септември.

„Символиката е в това, че САЩ декларира желанието и ролята си за една борба с тероризма, и то с най-уродливия му вид, като този с екзекуцията на американски журналисти“, посочи Грозев.