Републиканци и демократи разединени за стратегията на Обама срещу Ислямска държава

Една реч не е стратегия, коментира председателят на Камарата на представителите, републиканецът Джон Бейнър

11.09.2014 | 12:30 Редактор: Мариета Иванова
Републиканци и демократи разединени за стратегията на Обама срещу Ислямска държава

Републиканци и демократи от американския Конгрес не бяха единодушни за стратегията на Обама. "Една реч не е същото като стратегия", коментира председателят на Камарата на представителите, републиканецът Джон Бейнър.

Майк Роджърс от Комисията за разузнаването подкрепи президента, а демократът Робърт Менендес заяви-„Ако военната кампания се проточи, ще е необходимо одобрено от Конгреса разрешение за използване на въоръжените сили“.

"Ако гледаме реалистично на нещата, Ислямска държава е сериозна заплаха за САЩ. Положението е бедствено. За да победим терористите, са нужни незабавни, трайни, едновременни действия на много фронтове. Поетапност в нашите действия няма да е достатъчна. Подобна стратегия само би удължила конфликта и би увеличила броя на жертвите. Ислямска държава не признава границите между Сирия и Ирак. Не бива и ние да го правим. Трябва незабавно да ударим техните свещени места, командни центрове и линии на комуникация“, коментира бившият вицепрезидент на САЩ Дик Чейни.

"Към настоящия момент нямаме достоверна информация, че Ислямска държава планира да атакува Съединените щати,“ заяви  Джех Джонсън, секретар в отдел Вътрешна сигурност. - „Но организацията е изключително опасна. И ние знаем, че ни възприема като враг. Знаем, че лидерите на Ислямска държава рано или късно ще влязат в директна конфронтация със съединените щати“.

По думите на бившия външен министър на Турция Ясар Якис "никоя война не може да бъде спечелена с въздушни удари. Трябва да имаме сухопътни войски. А те трябва да са от регионалните държави.“

Редица обикновени американци са на мнение, че САЩ трябва да реагира на случващото се в Сирия и Ирак с Ислямска държава.

"Мисля, че сега трябва да  се бомбардира Сирия. Предприемаме някои стъпки в Ирак, но трябва и в Сирия, защото са базирани там. Мюсюлмани убиват мюсюлмани, обезглавяват християни, защо не обръщаме внимание на това?“ коментира американецът Джо Джил.

"Трябва да неутрализираме Ислямска държава,“ смята нюйоркчанинът Орен Гетц. - „Тя е голяма заплаха за света и световната сигурност, за нашата безопасност и тази на западните държави.“