Петро Порошенко дава частична автономия на Донбас

На 12 септември влиза в сила законът, който позволява на Украйна да наложи санкции на Русия

11.09.2014 | 12:21 Редактор: Ирина Георгиева
Петро Порошенко дава частична автономия на Донбас

На 12 септември влиза в сила законът, който позволява на Украйна да наложи санкции на Русия. Днес, 11 септември се очаква държавният глава да внесе във Върховната Рада и законопроект, който гарантира повече автономност на части от Източна Украйна.

Тази нощ президентът на Украйна Петро Порошенко проведе телефонни консултации с германския канцлер Ангела Меркел. Двамата са обсъдили ситуацията в Донбас.

Според президента населението на Донбас трябва само да избере управлението си.

“По-добре бюлетини, отколкото картечен огън”, заяви Порошенко.

Идеята на държавния глава обаче не се посрещна с възторг от отцепилите се региони. Председателят на парламента на самопровъзгласилата се Луганска народна република заяви, че жителите й не желаят да останат в състава на Украйна.

Ръководителят на Донецката народна република пък коментира, че вече се обмисля въвеждането на национална валута. По всяка вероятност това ще бъде руската рубла.

Днес в Украйна пристига председателят на ЕП Мартин Шулц. В Киев той ще разговаря с премиера Арсений Яценик и с президента Петро Порошенко.

Междувременно от Вашингтон говорителят на Държавния департамент Мари Харф заяви, че ако частичното изтегляне на руски части от територията на Украйна бъде потвърдено, това би било "добра начална стъпка“, но не би било достатъчно.