fallback

Обама ще представи плана на САЩ за действие срещу групировката Ислямска държава

Планът предвижда блокиране на офанзива на ислямистите на територията на Ирак и Сирия

10.09.2014 | 12:51 Автор: Ирина Георгиева

Тази вечер в телевизионно обръщение американският президент Барак Обама ще представи плана на САЩ за действие срещу групировката „Ислямска държава”.

Планът предвижда блокиране на офанзива на ислямистите на територията на Ирак и Сирия. Систематично ще бъде унищожен военният им потенциал, за да може местните власти да си върнат контрола над завзетите територии. Крайната цел е групировката да бъде ликвидирана.

Според американския държавен глава противопоставянето на ислямистите е въпрос от първостепенна важност за националната сигурност на страната.

Преди дни Обама призова да не се търсят сходства с войната в Ирак. Американски пехотинци няма да бъдат изпращани. Не са изключени американски удари по цели в Сирия. САЩ разчитат и на широка международна коалиция и на подкрепа от страните в Арабската лига. Италия вече заяви готовност да се включи с изтребители срещу „Ислямска държава”. Часове преди обръщението Обама се срещна с лидерите на двете партии в Конгреса, за да ги прикани да подкрепят плана му.

"Трябва да действаме срещу терористичните заплахи, независимо, че според някои това е тема, която касае само Ирак и Сирия и не се интересуват много какво става по света. Корпорация Ранд констатира, че има два пъти повече терористи сега в сравнение с деня, в който президентът пое поста. Има сериозна зпалха и се надявам днес президентът да очертае своята стратегия.“- заяви Джон Бойнър, говорител на Камарата на представителите.

Почти две трети от американците подкрепят силовото противодействие на екстремистката групировка, показва съвместно социологическо проучване на The Wall Street Journal телевизия NBC. Само 13 на сто от анкетираните са на обратното мнение, според публикуваните във вторник резултати от проучването. Печатното издание напомня, че преди една година по-голямата част от американците бяха против удари срещу Сирия. Тази промяна в нагласите на американците ще позволи на президента Барак Обама по-свободно, отколкото през всичките години на неговото президентство, да говори за необходимостта от военна операция при обявяването на плана на Белия дом за справяне с „Ислямска държава“.

 

fallback
Още от Свят
fallback