fallback

Пилотите на Lufthansa отново стачкуват

1700 полета са отменени

10.09.2014 | 08:48 Автор: Ирина Георгиева

Пилотите на германската авиокомпания Lufthansa ще стачкуват в Мюнхен. Протестните действия ще започнат в 11 и ще продължат до 19 ч. българско време на 10 септември. 1700 полета са отменени. Сред засегнатите са и полетите от и до София от Мюнхен и Франкфурт. От компанията изчисляват, че загубите ще възлизат на десетки милиони евро.

Причината за недоволството на служителите е така наречената преходна пенсия – мярка, която засяга 5400 пилоти от Lufthansa, нискотарифната й дъщерна Germanwings и Lufthansa Cargo. Досега пилотите излизаха в така наречената предпенсия, която се плаща от компанията, на 59 години.

Lufthansa обаче иска да увеличи поетапно тази възраст до 61 години. Авиопревозвачът иска да запази досегашните правила до 2016 г., за да има достатъчно време за преговори. От профсъюза на пилотите обаче не са съгласни с тези условия и първата серия преговори се провалиха.

Днешната стачка ще засегне много пътници и неслучайно съвпада с наближаващия край на ваканцията в провинция Бавария. Миналата седмица шестчасова стачка на летището във Франкфурт доведе от отмяната на 218 полета. Днешната стачка няма да засегне междуконтиненталните полети от Мюнхен, но все пак не са изключени закъснения при следобедните полети на дълги разстояния.

 

fallback
Още от Свят
fallback