fallback

Асен Агов: От Русия зависи дали ще има санкции срещу страната

Европа трябва да се грижи за своята сигурност, коментира той

09.09.2014 | 15:37 Автор: Мариета Иванова

Новите санкции срещу Русия ще са с ограничение 30 дни, а дали ще бъдат приложени зависи от самата Москва, коментира в ефира на Bulgaria On Air Асен Агов, председател на Интерпарламентарния съвет НАТО-Украйна (от 2008г. до май 2013г.).

По думите му Русия е тази, която изпраща свои войски в Източна Украйна и която финансира наемниците там.

Попитан от водещата Йоана Недева какво ще е отражението на санкциите върху ЕС и конкретно за България, той отговори, че за това може да се съди по цифрите, които сочат следното:

 „Всяка година България влага 4 млрд. и 348 млн. евро. Това е дефицитът в търговския ни баланс с Русия. Голяма част от тези средства отиват за внос на петрол и газ- това е около 90% на руския внос в България. За сравнение руските инвестиции за 5 години са били само 1 млрд. евро“, посочи Агов.

По неговите думи от руското ембарго върху земеделската продукция е спечелил един от най-големите  производители на храни Константин Малофеев.

В интервю за в-к Ведомости от началото на септември руският министър-председател Медведев заговори за евентуални контрасанкции на Русия, насочени срещу европейските авиопревозвачи.

Още по темата

Според Асен Агов такова ембарго на въздушното пространство би имало подобен ефект като това на храните.

Той посочи още, че Европа трябва да се грижи за своята сигурност и политиката й се определя от това, а не от „диктат на САЩ, както се опитва да представи руската пропаганда нещата“.

Вижте цялото интервю от видео файла.

Константин Малофеев е основател на "Marshall Capital Partners" - една от големите руски частни инвестиционни групи, създадена през 2005 г.

Основни сектори, в които инвестира са телекомуникациите, медиите и технологиите, имотният сектор и селското стопанство, според съобщението на корпоративния сайт.

fallback
Още от Свят
fallback