Северна Корея отбелязва националния си празник

Страната празнува 66-тата годишнина от основаването си

09.09.2014 | 12:37 Редактор: Ирина Георгиева
Северна Корея отбелязва националния си празник

Северна Корея отбелязва днес, 9 септември националния си празник. Страната празнува 66-тата годишнина от основаването си.

Празникът ще бъде отбелязан в цялата страна с традиционните представления с впечатляваща хореография, в които ще вземат участие хиляди корейци.

Още в ранни зори хиляди корейци поднесоха цветя пред монументите на основателя на страната Ким Ир Сен и синът му Ким Чен Ир в столицата Пхенян. Пред паметника бе организирана и тържествена церемония с военни почести.

На този ден традиционно се организират националните „масово игри“, в които взимат участие над 100 хил. гимнастици. Те изпълнят в синхрон комплекс от упражнения на стадиона в столицата Пхенян, който е с капацитет 150 хил. места.

Публичните събития в затворената Северна Корея са малко през годината и се случват само с официално разрешение. Това е един от малкото дни в годината, когато учрежденията и магазините остават затворени. На този ден корейците традиционно организират излизат със семействата си на пикници в парковете и гледат военния парад в столицата Пхенян.

9 септември се смята за най-важният ден в Северна Корея. След капитулацията на Япония през август 1945 г., на територията на Корея са установени две военни администрации - съветска и американска. 

На 15 август 1948, след организирани с помощта на САЩ и ООН избори, на юг се създава Република Корея, а на 9-ти септември се появява Корейската народнодемократична република под ръководството на Ким Ир Сен. Малко по-късно от страната се изтеглят всички съветски войски.