ЕС одобри новия пакет санкции срещу Русия

В черния списък попадат важните за икономиката компании Роснефт, Транснефт и Газпром нефт

09.09.2014 | 08:57 Редактор:
ЕС одобри новия пакет санкции срещу Русия
ЕС одобри новия пакет санкции срещу Русия

Европейският съюз одобри новия пакет от санкции срещу Русия. В черния списък попадат важните за икономиката компании „Роснефт“, „Транснефт“ и „Газпром нефт“. Новите мерки забраняват на тези компании да привличат инвестиции и да получават заеми на европейските пазари.

Новината бе оповестена от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Официалните лица в Брюксел поясняват, че новите санкции ще встъпят в сила през следващите няколко дни, което ще даде време за оценка на изпълняването на примирието в Източна Украйна.

Дипломатически източник от Европейския съюз е заявил, че под санкциите на ЕС ще попаднат руски държавни компании с оборот от над 1 трилион рубли.

Според него именно компаниите са "Газпром-нефт", „Транснефт" и „Роснефт".

Много медии информират, че към списъка със санкционираните руски и украински длъжностни лица могат да бъдат прибавени още 20 имена.

Много западни държави, включително Канада, смятат, че Москва до значителна степен носи вина за ескалацията на вътрешноукраинската криза, и въведоха срещу нея редица ограничителни мерки.

Канадският външен министър Джон Беърд заяви, че неговата страна е готова да задълбочи санкциите спрямо Русия, в случай че примирието в източната част на Украйна не бъде продължено.