fallback

Новият парламент в Ирак положи клетва

Членовете на кабинета заявиха, че ще се борят за помирение между отделните етнически групи в страната

09.09.2014 | 08:42 Автор: Ирина Георгиева

Новият парламент на Ирак официално встъпи в длъжност. Членовете на кабинета положиха клетва и заявиха, че ще се борят за помирение между отделните етнически групи в страната. В новия парламент ще има министри сунити и кюрди, което е прецедент в новата история на страната.

Премиер на Ирак ще бъде Хайдер ал-Абади. Правителството му е изправено пред огромно предизвикателство. Страната се бори вече няколко месеца с джихадистите от Ислямска държава.

В обръщението си към нацията Абади призова за разбирателство и обединение на иракския народ. Той призова още за участие на всеки един иракчанин да участва в освобождението на страната от терористичната групировка. Новият премиер допълни, че ще работи за изграждането на нова армия, тъй като тя почти се разпадна в последната една година.

Абади заяви още, че ще промени отношението на Багдад към кюрдите в страната. Те ще бъдат приобщени към участие във властта и новото правителство. Парламентът също така ще работи за децентрализация на властта, което значи, че кюрдското малцинство ще получи повече правомощия.

 

fallback
Още от Свят
fallback