За година повече от 100 деца в САЩ са убили човек с огнестрелно оръжие

През последните три години всеки ден в САЩ са убивани средно по 55 души

24.01.2023 | 13:13 Редактор: Елеонора Танева
За година повече от 100 деца в САЩ са убили човек с огнестрелно оръжие

Все по-чести са случаите в САЩ на деца, които стрелят с оръжие на своите родители и убиват хора. Според изследване на университета в Харвард 4,6 милиона деца живеят в домове, в които има заредено оръжие, което същевременно не е надеждно заключено.

В някои американски щати законът задължава възрастните да съхраняват оръжията си така, че те да не могат да попаднат в ръцете на деца. Но не навсякъде това се спазва.

Така децата успяват да се доберат до огнестрелно оръжие и дори да стрелят с него. По данни на организацията "Everytown For Gun Safety" през 2022 година са регистрирани най-малко 301 изстрели, произведени от деца с огнестрелно оръжие. От тях над една трета са били смъртоносни, информира DW.

В САЩ оръжията са поне колкото жителите на страната: всеки трети пълнолетен притежава най-малко едно оръжие и почти всеки втори живее в домакинство, в което има поне едно оръжие. През последните три години - 2020, 2021 и 2022 - всеки ден в САЩ са убивани средно по 55 души.

Годишно броят на жертвите за този период е между близо 19 500 и малко над 21 000. Около една четвърт от убитите са непълнолетни. 

Снимка: БГНЕС