Помощта на Италия за Украйна възлиза на около 1 млрд. евро

Решението за доставка на системи за противовъздушна отбрана  е отложено за февруари

22.01.2023 | 11:55 Редактор:
Помощта на Италия за Украйна възлиза на около 1 млрд. евро
Помощта на Италия за Украйна възлиза на около 1 млрд. евро

Италианският вицепремиер и външен министър Антонио Таяни заяви, че общият размер на италианската военна помощ за Украйна възлиза на около 1 милиард евро. 

"Италия вече предостави на Украйна пет пакета за отбранителна помощ на стойност около един милиард евро. Подготвя се шести пакет, който включва системи за противовъздушна отбрана. Министърът Кулеба благодари за предоставената подкрепа и аз повторих, че тя ще бъде продължена", каза той в интервю за "Кориере дела Сера".

Таяни потвърди също, че Италия "завършва работата с Франция" по изпращането на системата за противовъздушна отбрана Samp/T. По други дейности се работи поверително.

Италия проучва възможността за прехвърляне на системата за противовъздушна отбрана Samp/T в Словакия, която от своя страна ще изпрати своята система Patriot в Украйна, пише БГНЕС.

По-рано италианските медии писаха, че решението за доставка на системи за противовъздушна отбрана на Украйна е отложено за февруари. Твърди се, че причината за забавянето са търканията в управляващата коалиция, високата цена на системите за противовъздушна отбрана Samp/T и малкият им брой в италианските въоръжени сили - общо Италия има пет комплекса.

Снимка: БГНЕС