fallback

Арабската лига и САЩ обединяват усилия срещу Ислямска държава

Това стана на извънредна среща в Кайро

08.09.2014 | 08:29 Автор: Ирина Георгиева

Външните министри на държавите от Арабската лига постигнаха съгласие за силно участие в борбата с джихадистите. Това стана на извънредна среща в Кайро. Новината идва два дни преди американският президент Барак Обама да разкрие плановете си за предприемане на офанзива срещу Ислямска държава. Иначе в Ирак, армията и кюрдските бойци изтласкаха джихадистите от ключовата водноелектрическата централа Хадита, не без помощта на военновъздушните сили на САЩ.

Така нареченият от президента „план на играта“ срещу Ислямска държава ще бъде представен на обществеността и лидерите на конгреса в сряда. Президентът на САЩ ще произнесе своята реч в сряда, в навечерието на 13-та годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г., без да изтъква подробности, Обама призна, че САЩ ще засилят военните атаки срещу джихадистите, но обясни, че Вашингтон няма да води нова друга война в Ирак.

"Не очаквайте от нас да изпратим 100 хиляди военни от сухопътните дивизии. Очаквайте, като част от международна коалиция срещу Ислямска държава, да предприемем въздушни удари срещу джихадистите, за да помогнем на иракските и кюрдските сили. Ще се опитаме да им помогнем и в планирането и военната тактика. Искам хората да разберат, че в рамките на няколко месеца ние сме в състояние да спрем Ислямска държава. Със систематични атаки ще ограничим възможностите й, ще намалим територията, която контролират, а след това ще ги победим напълно."- заяви Обама.

В интервю, което даде по-рано тази година, Обама определи заплахата от Ислямска държава като дребна. Сега обаче той отчете пред NBC, че ислямистката групировка е набрала сила. Такова е виждането и на страните от Арабската лига. Нейните членове одобриха резолюция на СС на ООН, която касае усилията им за спиране на достъпа на джихадистите до оръжия и финанси.

Със сигурност новината от Кайро с намеренията на Арабската лига ще бъде приета добре от Вашингтон, но не е ясно дали нейните членове ще работят заедно, или по-скоро един срещу друг.

 

fallback
Още от Свят
fallback