fallback

Френски журналист разпозна член на групата, измъчвала Фоули и Сотлоф

Става дума за 29-годишния Мехди Нимуш, заподозрян за стрелбата в Еврейския музей в Брюксел преди месеци

07.09.2014 | 15:58 Автор: Мариета Иванова

Френският журналист Никола Енен разпозна един от ислямистите, измъчвали репортерите Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф, докато са

Още по темата

държани в плен от Ислямска държава. Става дума за 29-годишния Мехди Нимуш, който беше заподозрян за стрелбата в Еврейския музей в Брюксел преди няколко месеца и сега се намира в затвор в белгийската столица.

Самият Никола Енен беше пленник в Сирия за няколко месеца, но беше освободен през април. През това време той нееднократно е бил заедно с Фоули и Сотлоф.

Енен е гледал видеото, като част от разследването на извършителите на стрелбата в Брюксел.

„След ареста на Мехди Нимуш, аз участвах в разследването и имах възможност да видя няколко видео материала, както и да се запозная с негови аудио записи,” обяснява Енен. – „Тогава го разпознах. Запазихме го в тайна, за да се успокои обществеността, а и за да предпазим другите заложници”.

Енен призна, че е бил бит и измъчван от Мехди Нимуш, чийто характер се е отличавал с особена жестокост. По думите му в Сирия има много европейци, с комуникационни умения по френски и английски език, включили се към Ислямска държава.

„Добре известно е, че Ислямска държава е съставена в не малка степен от бойци, идващи от Европа”, коментира Енен.- „ Аз не съм виждал техните паспорти, не мога да говоря за националността им, но със сигурност френският и английският им език бяха много добри, без акцент!”

На 12 септември ислямистът трябва да се яви на поредното изслушване в съда, свързано със стрелбата в Брюксел.

 

fallback
Още от Свят
fallback