fallback

Обама отложи имиграционната реформа

Продължение на заложените цели се очаква след изборите за Конгрес през ноември

07.09.2014 | 14:40 Автор: Мариета Иванова

Американският президент Барак Обама отложи приемането на имиграционната реформа, която е един от ключовите приоритети в настоящия му мандат.

От Белият дом съобщиха, че продължение на работата по заложените цели ще има след изборите за Конгрес през ноември.   Отлагането има подчертано политически мотиви – силното противопоставяне от страна на републиканците и дебатите точно преди изборите биха довели до компрометиране на цялостната имиграционна стратегия.

Източници от Белия дом твърдят, че обявяването на имиграционните мерки преди ноември може да вбеси политическите опоненти на демократите, да подкопае усилията им контрол в Сената и тежко да засегне всяка надежда за прогрес в разрешаването на имиграционния проблем.

Със сигурност обаче отлагането ще предизвика остра реакция на различни неправителствени организации и испаноговорящата общност.

През лятото Обама говори силно за необходимостта от промени във визовите правила и даване на възможност на около 11 млн. нелегални имигранти, в това число много българи, да получат възможност да сбъднат американската си мечта. Друг от плановете му беше засилване на границата с Мексико. Именно оттам десетки хиляди хора се опитват да влязат на територията на САЩ, мнозинството от тях крайно бедни и отчаяни. Затова и държавният глава често нарича ситуацията „хуманитарна криза” и призовава за промени.

 

fallback
Още от Свят
fallback