Примирието в Украйна може да се окаже крехко

Военни действия бяха подновени, а по-късно прекратени в югоизточния град Мариупол

07.09.2014 | 08:48 Редактор: Мариета Иванова
Примирието в Украйна може да се окаже крехко

Крехкото примирие в Украйна е под сериозна заплаха. Военните действия бяха подновени, а впоследствие прекратени в югоизточния град Мариупол, само ден след постигането на споразумение за сваляне на оръжието, и въпреки уверенията на украинския президент Петро Порощенко, че то се спазва. Заради новите бойни действия, Червеният кръст спря своите камиони с хуманитарна помощ към Луганск.

Според кореспонденти на западните медии, първите експлозии са се случили в Източната част на града, като след това бойното поле се е принесло и към центъра на населеното място. Камион, бензиностанция и индустриална сграда изгоряха, вследствие на пожар заради сблъсъците. И двете страни обвиниха другата за инициирането на новите боеве.

„Това определено е артилерийска стрелба. Може би гаубици!” коментира гражданин на Мариупол.

Друг негов сънародник допълни, че определено се чува ожесточена стрелба.

В същото време Червеният кръст заяви, че в събота не е успял да достави хуманитарни помощи в Луганск, поради артилерийска стрелба.

„Тази сутрин ние изпратихме камиони с хуманитарна помощ към Луганск, но артилерийска стрелба ни застави да се върнем в Станица Луганская”, се посочва в съобщение на МКЧК.

В събота президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Петро Порошенко проведоха телефонен разговор и обсъдиха следващите стъпки за стабилизиране на примирието. В тази връзка Порошенко обяви, че ОССЕ ще бъде още по-силно ангажирана в процеса.

На този фон Amnesty International разпространи доклад, който обвинява и двете страни в конфликта в извършване на военни престъпления. Според организацията правителствените сили са обстрелвали цели квартали с цивилни граждани без причина. За сепаратистите пък, са налице сигнали, че са отвличали и убивали свои съседи.