fallback

Стачки в Европа

06.09.2014 | 21:45 Автор: Теодора Георгиева

Символична стачка на машинистите от Съюза на германските железопътни работници доведе до хаос в разписанието на влаковете. Причина за недоволството на служителите е желанието им за по-високо заплащане и по-кратка работна седмица. Хаос настъпи и във въздушния транспорт. Стачка на ръководителите на авиодиспечерите на някои италиански летища стана причина за отмяна на стотици полети. Хиляди пътници останаха блокирани по летищата във Великобритания, Германия и Франция.

Синдикатът на железопътните работници в Германия настоява за увеличение на заплатите с 5 на сто и по-кратка работна седмица – 37 работни часо за разлика от досегашните 39. Стачката блокира стотици пътници по гарите.

"Разбира се машинистите трябва да получат своите искания. Но сега ние сме потърпевши. Питам сега какво ще правим тук", коментира пътник.

Други пътници пък заемат противоположна позиция.

"Мисля, че това е много добре. Още клонове в Германия трябва да направят същото. Например строителната индустрия, където работя, защото не може да се продължава така: ниски заплати, а в Германия има качествени услуги, така че трябва да се заплаща".

Масовите стачки в Германия – най-голямата европейска икономика са рядкост. Синдикатите са склонни да организират предимно символични демонстрации с продължителност няколко часа. Стачка на италианските авиодиспечери предизвика хаос и на някои европейски летища.  Авиодиспечерите в Италия стачкуват заради планираните съкращения на персонала на един от най-големите превозвачи в страната - Ал Италия. Протестът е по призив на синдикатите и е предизвикан от плана за съкращения в авиокомпанията Ал Италия, която се слива с компанията от Обединените арабски емирства Етихад. Стотици полети са отменени.

"Току-що пристигнахме и разбрахме, че полетът е отменен. няма идея какво ще правим сега. Трябва да обикаляма наоколо. Днес имам рожден ден и не мога да се прибера при семейството и близките си", заяви британски пътник.

Най-засегнати са британските нискотарифни авиокомпании Ryanair и EasyJet. Стачката идва в момент, в който много пътниците се прибират от летните си отпуски.

Повече в следващото видео:

fallback
Още от Свят
fallback