fallback

НАТО ще се раздели на две, ако войната в Украйна продължи след 2023 г.?

На това мнение е експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. д-р Искрен Иванов

18.01.2023 | 11:56 Автор: Тодор Петров

"Ако Русия наистина реши да предприеме мащабна контраофанзива, ще трябва да се вземат сериозни решения за това накъде да завие българската външна политика. Тези решения ще бъдат съдбоносни и затова повече от всякога ние ще имаме нужда от редовно правителство. Ако военните действия в Украйна не бъдат прекратени до края на годината, това няма да разедини ЕС, но ще се отрази на единството на НАТО", каза експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. д-р Искрен Иванов пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му политиците разбират две неща - първо, че извън колективната система за сигурност на НАТО, няма кой друг да се погрижи за сигурността на България. Ние оставаме изключително уязвими. А и нека да кажем, че тук има и други регионални актьори, които имат териториални претенции към нашата страна. Визирам Република Турция, посочи доц. Иванов. 

Мястото на България е в НАТО и ЕС, защото нашата икономика е вързана с европейската. Напредъкът, който постегнахме като членка на ЕС и НАТО, от една страна ни гарантира икономическа сигурност, но и националната, заяви доц. Иванов. "Това го разбират и крайните русофили и другият лагер. Те не биха рискували. Хубавото е, че на този етап в България няма антиатлантическо и антиевропейско мнозинство", подчерта експертът.

Според доц. Иванов, ако и през 2023 година не се намери решение на този конфликт, ако военните действия не спрат, ако Западът започне да изчерпва стратегическите си ресурси, е твърде възможно съюзниците в Алианса да са разделят на две.

"Първият лагер, начело със САЩ, Великобритания, Полша, ще настоява ние да продължим да изпращаме оръжия, включително тежко въоръжение в Украйна. Вторият лагер, големите европейски държави - Франция, Германия, в един момента ще искат да се преустанови това изпращане. Това разделение вече започва да става видимо", изтъкна доц. Иванов. 

"Това, което иска да направи Западна Европа, е да сложи край на войната и да се върне към статуквото от преди нея, когато Европа взимаше газ от Русия - икономиката беше вързана с руската и китайската, а военна помощ получаваше от САЩ. Но това вече е невъзможно, защото след войната Русия няма да е същата", заяви експертът. 

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback