НАТО ще се раздели на две, ако войната в Украйна продължи след 2023 г.?

На това мнение е експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. д-р Искрен Иванов

18.01.2023 | 11:56 Редактор: Тодор Петров
НАТО ще се раздели на две, ако войната в Украйна продължи след 2023 г.?

"Ако Русия наистина реши да предприеме мащабна контраофанзива, ще трябва да се вземат сериозни решения за това накъде да завие българската външна политика. Тези решения ще бъдат съдбоносни и затова повече от всякога ние ще имаме нужда от редовно правителство. Ако военните действия в Украйна не бъдат прекратени до края на годината, това няма да разедини ЕС, но ще се отрази на единството на НАТО", каза експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. д-р Искрен Иванов пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му политиците разбират две неща - първо, че извън колективната система за сигурност на НАТО, няма кой друг да се погрижи за сигурността на България. Ние оставаме изключително уязвими. А и нека да кажем, че тук има и други регионални актьори, които имат териториални претенции към нашата страна. Визирам Република Турция, посочи доц. Иванов. 

Мястото на България е в НАТО и ЕС, защото нашата икономика е вързана с европейската. Напредъкът, който постегнахме като членка на ЕС и НАТО, от една страна ни гарантира икономическа сигурност, но и националната, заяви доц. Иванов. "Това го разбират и крайните русофили и другият лагер. Те не биха рискували. Хубавото е, че на този етап в България няма антиатлантическо и антиевропейско мнозинство", подчерта експертът.

Според доц. Иванов, ако и през 2023 година не се намери решение на този конфликт, ако военните действия не спрат, ако Западът започне да изчерпва стратегическите си ресурси, е твърде възможно съюзниците в Алианса да са разделят на две.

"Първият лагер, начело със САЩ, Великобритания, Полша, ще настоява ние да продължим да изпращаме оръжия, включително тежко въоръжение в Украйна. Вторият лагер, големите европейски държави - Франция, Германия, в един момента ще искат да се преустанови това изпращане. Това разделение вече започва да става видимо", изтъкна доц. Иванов. 

"Това, което иска да направи Западна Европа, е да сложи край на войната и да се върне към статуквото от преди нея, когато Европа взимаше газ от Русия - икономиката беше вързана с руската и китайската, а военна помощ получаваше от САЩ. Но това вече е невъзможно, защото след войната Русия няма да е същата", заяви експертът. 

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС