fallback

Бунт срещу Матео Ренци подготвят синдикатите за сигурност в Италия

Поводът е решението на кабинета от 2015 да бъде блокирано увеличението на заплатите на държавните служители

06.09.2014 | 21:42 Автор: Теодора Георгиева

Италия и Франция трябва да избягват конфронтация с Германия заради строгите мерки за икономии и да работят заедно. За това призова италианският премиер Матео Ренци.

От своя страна силите за сигурност и отбрана на Ботуша взеха решение да организират национална обща стачка срещу икономическата политика на правителството на Ренци.

Повод за безпрецедентния в историята на Италия протест стана решението на кабинета през 2015 година да бъде блокирано увеличаването на заплатите на държавните служители, както и да бъдат орязани всички допълнителни възнаграждения.

„Развитието на подобен сценарий може да доведе до пропаст", се казва в декларация на синдикатите на силите за сигурност и на отбраната.

Освен стачката, синдикатите планират да информират и обществеността чрез медиите и митинги за това какви рискове крие спирането на работата на полицията и войската и то дори в рамките на един ден.

В своя защита премиерът Матео Ренци заяви, че ще се срещне със синдикатите и настоя, че ще търси национален консенсус с цел преодоляване на икономическите трудности, пред които е изправена държавата.  Той призова за диалог с Германия. По думите му в Италия приоритет е реформата на основните институции, за да има по-ефективна икономика.

"Институционалните реформи са основната икономическа промяна, която трябва да се извърши в Италия. Необходимо е да се извърши опростяване на политическата система, намаляване на бюрокрацията, опростяване на системата за гражданско правосъдие. Именно това са основните икономически реформи. Германия е велика страна. Не трябва да водим битка срещу нея. Германия реализира реформи  преди 10 или 15 години, докато в Италия и Франция нямаше. Не трябва да се влиза в полемика с Берлин, а да се обсъждат заедно нещата", коментира италианският премиер Матео Ренци.

Ренци призова европейските лидери да прилагат по-гъвкави фискални закони, за да могат държавите да се справят с реформите.

Подробности по темата вижте от видео файла.

fallback
Още от Свят
fallback