Самарас: Гърция може да постигне растеж и устойчивост на дълга

06.09.2014 | 21:38 Редактор: Теодора Георгиева
Самарас: Гърция може да постигне растеж и  устойчивост на дълга

Гърция може да постигне растеж и устойчивост на дълга. Това заяви премиерът на южната ни съседка Андонис Самарас по време на годишната си реч за състоянието на икономиката. Той представи план за съкращаване на непопулярните данъци, които ще облекчат изморените от орязването на работните места и строгите мерки за икономии гърци.

 

По време на традиционната си реч за състоянието на икономиката в международния търговски панаир в Солун, Самарас заяви, че гръцката икономика в момента е в подем. „Ние излизаме от рецесията, от кризата. Ерата на спасителните заеми е към края си“, коментира Самарас. По думите му гърците вече ще започнат да усещат известни икономически облекчения.

"Всичко трябва да става внимателно и постепенно. Ние никога няма да позволим на страната да се върне обратно към неконтролируеми дефицити и дългове. Никога няма да позволим на хората да бъдат принудени да поискат заеми", заяви гръцкият премиер Андонис Самарас.

Анализатори коментират, че гръцката икономика е започнала да се възстановява за първи път от избухването на кризата през 2008 година и когато страната започна да получава серия от спасителни заеми от тройката международни кредитори с цел да избегне фалит. Гръцкият премиер изрази надежда, че страната му ще възстанови растежа през следващото тримесечие ще постигне през следващите месеци официално потвърждение за устойчивостта на огромния си дълг. Бюджетът на страната предвижда увеличение с 0,6% на БВП за цялата 2014. Експерти коментират, че растежът се основава главно на рекордния брой чуждестранни туристи. Туризмът в южната ни съседка представлява 16% от БВП на страната. И въпреки че в тунела вече се вижда светлина, експерти коментират, че Гърция продължава да бъде най-задлъжнялата държава в еврозоната.

Повече в следващото видео: