fallback

Русия: ЕС изпраща сигнал в подкрепа на „партията на войната” в Киев

Планираните нови санкции срещу Москва са знак, че договореното в Минск не устройва Европа, коментират в Русия

06.09.2014 | 13:19 Автор: Мариета Иванова

Съобщението на ЕС за ново разширяване на антируските санкции свидетелства за това, че неговото ръководство, след подписването на примирието в Минск, фактически преминава към поддръжка на „партията на войната” в Украйна, посочват в специално изявление от Министерството на външните работи на Русия.

„Вместо трескаво да търси как по-болезнено да удари своите и тази на Русия икономики, Европейският съюз по-добре да се заеме с подкрепа на икономическото възраждане на Донбас и възстановяване на жизнеността на региона,” допълват от руското Външно министерство.

От дипломатическото ведомство посочват, че ако новият списък със санкции бъде приет, безусловно ще последва реакция от страна на Москва.

Още по темата

В Москва обърнахме внимание на публикуваното в Брюксел съвместното писмо на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за ограничителните мерки по отношение на Русия, както и на разпространената в медиите информация за съгласуването на новия списък със санкции срещу страната ни в Комитета на постоянните представители на страните-членки на ЕС,”  се посочва в изявлението.

От Руското външно министерство отбелязват още, че „ в действителност обявяването на предстоящо разширяване на антируските санкции е първата реакция на ЕС на състоялата се преди ден среща в Минск на контактната група по регулиране на ситуацията в Украйна и постигнатото там съгласие, позволяващо преминаването към мирен етап на живота на всички украинци. По този начин ЕС показа, че неговото ръководство все още се скита в политическия „огледален свят” и реално изпрати сигнал за пряка подкрепа на „партията на войната” в Киев, която не е доволна от мирната среща”.

 

fallback
Още от Свят
fallback