ЕС одобри нови санкции срещу Русия

Текстът на принципното споразумение ще бъде завършен до началото на другата седмица

06.09.2014 | 12:54 Редактор: Мариета Иванова
ЕС одобри нови санкции срещу Русия

Европейският съюз одобри нови санкции срещу Русия. Това стана на 6-часово заседание на посланиците на 28-те страни членки на ЕС. Текстът на принципното споразумение ще бъде завършен през уикенда и в понеделник ще бъде стартирана писмена процедура за одобрение от страните-членки.  Новите мерки касаят достъпа до капиталовия пазар, отбранителния сектор, стоките с двойна употреба и технологии.

Допълнителните ограничения бяха одобрени на ниво Комитет на постоянните представители на страните-членки в ЕС, съобщиха в писмо до държавните и правителствени глави председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и председателят на Съвета Херман ван Ромпой. Според двамата лидери новият пакет ще увеличи ефикасността на вече приетите мерки и ще подкрепи принципа, че санкциите на ЕС имат за цел да стимулират промяна в подхода на Русия в Украйна.

Още по темата

Освен икономическите санкции, ще бъдат прибавени нови имена и към списъка с лица, подложени на замразяване на авоари и визова забрана. Този списък включва новата власт в Донбас, правителството на Крим, както и руски олигарси и висши чиновници.
След формалното одобрение в понеделник, пакетът от мерки ще бъде публикуван в "Официалния вестник" на ЕС. Според предварителните прогнози санкциите ще влязат в сила във вторник, 9 септември.