Международната общност приветства примирието за Източна Украйна

Европейският съюз призова страните да се придържат към направените в Минск договорки

06.09.2014 | 09:03 Редактор: Мариета Иванова
Международната общност приветства примирието за Източна Украйна

Международната общност приветства постигнатото примирие в Източна Украйна. Европейският съюз призова страните да се придържат към направените в Минск договорки и час по-скоро да започнат изтегляне на военните части, освобождаване на затворниците и осъществяване на хуманитарен коридор за региона на Донбас.

В това време президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че споразумението не застрашава интегритета на Украйна, а сепаратистите отвърнаха, че примирието не означава, че ще престанат да искат независимост от Киев.

Брюксел изрази надежда, че примирието е първа стъпка към политическо решение на кризата, което обаче да уважава суверенитета и територията на Украйна. ЕС настоява за перманентен контрол на руско-украинската граница, като задължително условие за такова решение.

В следващите няколко дни ще бъде създадена специална инфраструктура, с която да бъде извършван мониторинг на споразумението за примирие. Вече е налице и хуманитарен коридор за най-пострадалите населени места в Източна Украйна.

„Първите доставки на хуманитарна помощ ще влязат в района на Донбас в събота”, посочи Леонид Кучма, бивш президент на Украйна. – „В понеделник предстои изготвянето на по-подробен план за осъществяването на редовна помощ за Луганск и Донецк”.

Международният комитет на Червения кръст прие възторжено новината за примирието и насочи вниманието към проблемите на бежанците от конфликта, както и цивилните граждани, чийто домове пострадаха от бойните действия.

Кметът на Донецк Александър Лукиянченко алармира, че гражданите са застрашени от липсата на електричество и топлинна енергия в близките седмици, когато температурите ще започнат да падат.

От днес- 6 септември, започва освобождаването на военните затворници от конфликта – процес, който трябва да бъде завършен до 7 дни.

„Едно от важните решения наистина е за освобождаването на затворниците”, посочи Михаил Зубаров, руски посланик в Украйна.

И двете страни задържаха повече от 1000 военни затворници. От днес те ще бъдат освободени без условия.

Междувременно председателят на ЕС Херман ван Ромпой и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу обявиха, че в понеделник Брюксел ще вземе решение дали да има за нови санкции срещу Русия. Засега е ясно, че ще бъде увеличен т. нар. черен списък с руски и украински официални лица, чийто авоари ще бъдат замразени.