fallback

НАТО ще разположи сили за бързо реагиране по източната си граница

Това обяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен

05.09.2014 | 16:44 Автор: Мариета Иванова

НАТО ще разположи сили за бързо реагиране по източната граница на Алианса. Това обяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен по време на срещата на Алианса в Уелс. Основните акценти от втория ден на заседанието остана украинският  конфликт и екстремистката заплаха в Ирак и Сирия.

Расмусен заяви, че новата мярка е част от усилията за връщане на усещането за сигурност на съюзниците, разклатено от кризата в Украйна и надигащият се ислямски екстремизъм. Той уточни, че постоянното присъствие ще се извършва от страните-членки на ротационна основа. Целта по думите му е постигане на постоянно присъствие и активност по въздух, земя и вода в източните територии на Алианса.

На срещата  в Нюпорт стана ясно, че Съединените щати ще формират коалиция от 10 страни, които ще имат основна роля в борбата със сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава" в Ирак. Новината бе обявена от държавния секретар Джон Кери.

Страните, които ще се включат в коалицията, са САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Полша, Дания, Турция, Австралия и Канада.

Българският президент Росен Плевнелиев, който вече втори ден е на срещата, отбеляза, че НАТО трябва да стане по-подготвен и решен да защити сигурността на държавите-членки партньор. По думите на държавния глава ефективното съюзническо командване и управление на място е ключов елемент за възможностите за адаптиране на НАТО към новите предизвикателства пред сигурността. 

 

fallback
Още от Свят
fallback