НАТО ще разположи сили за бързо реагиране по източната си граница

Това обяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен

05.09.2014 | 16:44 Редактор: Мариета Иванова
НАТО ще разположи сили  за бързо реагиране по източната си граница

НАТО ще разположи сили за бързо реагиране по източната граница на Алианса. Това обяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен по време на срещата на Алианса в Уелс. Основните акценти от втория ден на заседанието остана украинският  конфликт и екстремистката заплаха в Ирак и Сирия.

Расмусен заяви, че новата мярка е част от усилията за връщане на усещането за сигурност на съюзниците, разклатено от кризата в Украйна и надигащият се ислямски екстремизъм. Той уточни, че постоянното присъствие ще се извършва от страните-членки на ротационна основа. Целта по думите му е постигане на постоянно присъствие и активност по въздух, земя и вода в източните територии на Алианса.

На срещата  в Нюпорт стана ясно, че Съединените щати ще формират коалиция от 10 страни, които ще имат основна роля в борбата със сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава" в Ирак. Новината бе обявена от държавния секретар Джон Кери.

Страните, които ще се включат в коалицията, са САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Полша, Дания, Турция, Австралия и Канада.

Българският президент Росен Плевнелиев, който вече втори ден е на срещата, отбеляза, че НАТО трябва да стане по-подготвен и решен да защити сигурността на държавите-членки партньор. По думите на държавния глава ефективното съюзническо командване и управление на място е ключов елемент за възможностите за адаптиране на НАТО към новите предизвикателства пред сигурността.