fallback

В Минск подписаха протокол за прекратяване на огъня в Източна Украйна

Споразумението влиза в сила от 18 часа на 5 септември

05.09.2014 | 16:19 Автор: Мариета Иванова

Представители на Киев, Луганската и Донецката народни републики подписаха протокол за прекратяване на огъня в Източна Украйна. Споразумението влиза в сила от 18 часа днес 5 септември, става ясно от съобщение на профила на Донецката народна република в Twitter.

Украинският президент Петро Порошенко потвърди в профила си в Twitter, че е подписан предварителен протокол за споразумение за прекратяване на огъня, който влиза в сила в петък.

Още по темата

Протоколът за прекратяване на огъня е съставен от 14 точки, сред които са включени аспекти на контрола и обмена на задържани лица между воюващите страни.

На срещата на тристранната контактна група включваше представители на Украйна, Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Интересите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики на заседанието бяха представени от от премиерите на двете републики – Александър Захарченко и Игор Плотницкий.

След новината за подписаното примирие украинският премиер Арсений Яценюк обяви, че Русия трябва да изтегли всички свои сили от украинска територия. „Мирният план трябва да включва примирие, изтегляне на руската армия, престъпници и терористи, както и възстановяване на границата”, заяви той.

Президентът Петро Порошенко обеща да осигури амнистия на всички, свързани с мирния план по регулиране на ситуацията в югоизточната част на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

Украинският президент заяви готовност да осъществи пълен обмен на военнопленници в събота – 6 септември.

По думите му споразумението за спиране на огъня следва да действа дълго и ще съдейства за продължаване на политическия диалог.

На фона на договореното примирие стана ясно, че Европейският парламент ще проведе извънредно заседание на 9 септември, на което се планира да бъде взето решението за ратифициране на споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз. 

 

fallback
Още от Свят
fallback