Путин възнаграждава най-бедните руснаци, средната класа трябва да се оправя сама

Войниците, воюващи в Украйна, получават еднократно плащане на стойност над средната годишна заплата

13.01.2023 | 12:13 Редактор: Ирена Бакърджиева
Путин възнаграждава най-бедните руснаци, средната класа трябва да се оправя сама

Мечтата на Алексей Малов беше да притежава бяла "Лада". Когато семейството му в Саратовска област получи обезщетение за смъртта на сина им, сражавал се в Украйна, то отиде за закупуване на точно колата, която той искаше, според репортаж, излъчен по руската държавна телевизия миналата година.

След това бащата отива да пробва автомобила за първото шофиране - до гробището.

Изплащането на обезщетението е само един от случаите на все по-размитите линии между социалните програми и разходите на Кремъл за военните усилия, които допринесоха за рекорден бюджетен дефицит през декември.

Въпреки че не пести средства за армията, президентът Владимир Путин възнаграждава най-нуждаещите се руснаци, като раздава дарения на семействата. Войниците, воюващи в Украйна, също получават еднократно плащане на стойност над средната годишна заплата в Русия.

Увеличаването на социалните помощи е увеличило доходите на най-бедния децил от населението с повече от два пъти процента на инфлация, единствената група, която се справя толкова добре, според Bloomberg Economics. Сега Русия заделя около две трети от бюджета си за отбрана, сигурност и социални програми.

"Държавата се насочва към бедните и почти бедните", каза Наталия Зубаревич, специалист по икономика на руските региони в Московския държавен университет. "За средната класа посланието е "Довиждане, момчета, оправяйте се сами".

Подходът помогна да се намали броят на хората, живеещи под официалния жизнен минимум - определен като доход под около 186 долара на месец - със 700 000 за една година, според последните статистически данни за третото тримесечие.

Подкрепата за семействата с деца се превърна в такъв приоритет, че Антон Силуанов, руският финансов министър, каза, че предпочита да изтегли финансиране за пътища или инфраструктура, отколкото да направи компромис с помощта за тези, които съставляват по-голямата част от бедните.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС