fallback

Западът се подготвя за по-строги санкции срещу Русия

Новите ограничения ще са свързани с оръжейната и енергийна сфери на Русия

05.09.2014 | 09:16 Автор: Мариета Иванова

Западът се подготвя за нови, по-строги санкции срещу Русия. Американски и британски политици се обявиха за въвеждането им, ако Москва не изтегли военното си присъствие от Украйна. Новите ограничения ще са свързани с оръжейната и енергийна сфери на Русия, както и банковата й система.

Европейският съюз обмисля да включи и руския министър на отбраната Сергей Шойгу в черния си списък. Очаква се общо около 20 души от най-приближените на Владимир Путин да бъдат добавени към списъка с хора, чиито авоари са замразени и които не могат да пътуват свободно в ЕС.

До момента около 100 руснаци и украинци, както и около 20 компании са обект на санкциите на Запада във връзка с кризата в Украйна.

Идеята за налагането на нови санкции е инициирана от Съединените щати. Водещи западни лидери за пореден път са осъдили нарушението на суверенитета и териториалната цялост на Украйна от Русия, като те са се съгласили, че Москва е длъжна да плати за своите действия още по-голяма цена.

Междувременно министрите на земеделието на страните от Съюза се събират извънредно в Брюксел, за да обсъдят последиците от руското ембарго за внос на европейски селскостопански продукти и какви мерки трябва да се предприемат.

На заседанието България ще бъде представена от служебния ресорен министър Васил Грудев.

 

fallback
Още от Свят
fallback