fallback

ЕС очаква загуби от 5 млрд. евро от руското ембарго на храни

Въпросът ще бъде разгледан на извънредното заседание на земеделските министри на Общността на 5 септември в Брюксел

04.09.2014 | 17:25 Автор: Мариета Иванова

Щетите от руското ембарго на храни от ЕС ще са около 5 млрд. евро. Това се казва в доклад за състоянието на селскостопанския сектор на съюза.

Темата ще бъде във фокуса на вниманието на извънредното заседание на земеделските министри на Общността, което ще се проведе утре-  5 септември, в Брюксел.

На заседанието ще бъде обсъдено оказването на подкрепа на европейските производители. Очаква се да бъдат представени конкретни мерки за стабилизиране на ситуацията на вътрешния пазар на ЕС във връзка с руските санкции.

„Забраната за внос, която наложи Руската федерация на 6 и 7 август, има сурово въздействие върху европейското земеделие. Най-вече върху плодовете и зеленчуците. Оказва се много сериозен натиск върху европейския земеделски и хранителен сектор,“ коментира Йоост Корте,  заместник-генерален директор по земеделие и развитие на селските райони в ЕК. -"Мисля, че в много операции ще се усети, че Русия се е превърнала в ненадежден партньор. Ето защо аз съм сигурен, че много хора ще потърсят алтернативни пазари. Какво можем да направим, за да им помогне? Очевидно е, че първо трябва да вдигнем много от съществуващите бариери пред търговията, които ни пречат да изнасяме стоки дори да партньори като САЩ, Турция или други страни. Бихме искали да ускорим този процес.“

Европейската комисия планира да купи запасите от плодове и зеленчуци, за които Руската федерация наложи ембарго.

Страните от ЕС изпитват особено големи проблеми с пласирането на домати, краставици, гъби, чушки и карфиол. Едрите износители на плодове и зеленчуци като Полша и Холандия вече усещат последиците от руското ембарго, а Германия страда от забраната за внос на месна и млечна продукция.

 

fallback
Още от Свят
fallback