fallback

Расмусен директно обвини Русия, че напада Украйна

Генералният секретар на НАТО отхвърли плана на Путин за спиране на огъня в Източна Украйна

04.09.2014 | 16:54 Автор: Мариета Иванова

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен директно обвини Русия, че напада Украйна. Смелото си изказване той направи на започналата среща на върха на Алианса в Уелс.

По време на форума Расмусен отхвърли плана на руския президент Владимир Путин за прекратяване на конфликта в Източна Украйна. Въпреки скептицизма на генералния секретар на Аланса, украинският президент Петро Порошенко очаква в петък- 5 септември, контактната група да даде начало на мирен процес в Украйна.

Расмусен иронизира подхода на Путин, определяйки предложението като  „тъй наречен мирен план”. Генералният секретар на НАТО коментира, че важното е какво се случва на територията на Източна Украйна, където според НАТО се намират „хиляди руски военни, стотици танкове и друга военна техника“.

„Ще продължим призивите към Русия да изтегли военнослужещите си от украинските граници, да спре потока на оръжия и бойци към Украйна, да спре подкрепата за въоръжени терористи и бойци в Украйна и да се ангажира с конструктивен процес”, коментира Расмусен и добави, че това би било реално усилие в съдействие за постигането на политическо решение.

"Нашата среща на върха на НАТО в Уелс е една от най-важните в историята на Алианса. Критичен форум в критични

Още по темата

времена. Изправени сме пред драматична промяна на сигурността. На изток Русия атакува Украйна. На югоизток терористични организации като Ислямска държава се активизират и извършват ужасяващи зверства. На юг виждаме насилие, несигурност, нестабилност“, заяви Расмусен.

Той посочи, че НАТО приветства всички усилия за намиране на мирно решение на кризата в Украйна. -“За съжаление все още сме свидетели на руската намеса, която води до дестабилизиране на ситуацията в източната част на Украйна." В първия ден от срещата на върха на НАТО в Уелс германския канцлер Ангела Меркел се опита да разсее страховете от ескалация на напрежението между Русия и Алианса и настоя договорите между НАТО и Русия да не бъдат променяни. Това означава, че НАТО не може да разполага свои войски трайно край границата с Русия.

На форума днес стана ясно и, че Норвегия ще поеме управлението на фонд на НАТО за оказване на Украйна на помощ за обучение на нейни военнослужещи.

Това обаче не смекчи тона на Москва.

"Подобно на много европейски страни, и аз искам украинския народ да спечели, в цялото си мултинационално единство“, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров. - „Някои от нашите западни партньори, за съжаление и най-влиятелният играч - САЩ – искат победа за НАТО и ситуация, в която Америка да диктува собствената си воля. Тази концепция за изключителност, което президентът Обама нееднократно е обявявал, не може да доведе до нищо добро и досега не е довела до нищо добро. "

 

fallback
Още от Свят
fallback